Een team dat mee ademt met het bedrijf

Een team dat mee ademt met het bedrijf
“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

Zaken in een bedrijf of daarbuiten veranderen voortdurend. Een team op site, dat als het ware mee kan ademen met de behoeften van een bedrijf, is dan bijzonder effectief. Site support, ofwel een vast team bij de klant op locatie, lost verschillende problemen op, zo denkt Aart-Jan Smit.

“Je krijgt een team dat jouw bedrijf leert kennen. Dat is belangrijk, het leren kennen van de cultuur en standaarden binnen een organisatie. Verder lost site support het tekort aan vooral technisch geschoold personeel op bij klanten. Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren. En vasthouden als er even geen specifiek project voor is. Op den duur is het zelfs mogelijk dat een klant een portfolioteam in huis haalt dat gaat sturen op KPI’s om te zorgen dat ons dienstenaanbod meebeweegt met de vraag van de klant."

"Neemt het werk af, dan schalen wij het team ook af. Als dat proces goed loopt kan het een klant veel geld schelen, zeker ook omdat de specialisten die zij inhuren via ons niet op hun loonlijst staan. Het is dan wel nodig dat er ruim van tevoren wordt aangegeven hoeveel werk er de komende tijd ligt zodat wij daarop kunnen inspelen.”

Wouter van Gerwen: "Site support is er om aan veranderende situaties het hoofd te bieden."
Wouter van Gerwen: "Site support is er om aan veranderende situaties het hoofd te bieden."

Smit en zijn collega Wouter van Gerwen zien verschillende trends in de foodsector die deze nieuwe stap van Bilfinger Engineering onderbouwen. Van Gerwen: “Site support is er om aan veranderende situaties het hoofd te bieden. Zo heeft de foodsector bijvoorbeeld steeds meer te maken met stijgend waterverbruik door onder andere fermentatieprocessen, zoals bij producenten van vlees- en zuivelververvangers. Dit terwijl er een verplichting ligt vanuit de overheid om juist het waterverbruik met 20% te verminderen voor 2030."

"De waterkwaliteit op peil houden wordt tegelijkertijd steeds moeilijker, onder andere door microplastics, PFAS of medicijnresten. Om kosten te besparen door minder te gaan lozen, hergebruiken bedrijven hun water vaker. Het afvalproduct mag echter steeds minder geloosd worden op het riool. Om aan deze vragen te voldoen laten we onze waterafdeling sterk groeien.”

Bilfinger Engineering kan ook een helpende hand bieden bij de ontwikkeling waarin steeds meer bedrijven op bedrijventerreinen gaan samenwerken in hun energiehuishouding, zegt Smit. “Het delen van utiliteit en het uitwisselen van restproducten zoals warmte horen daarbij. Door bijvoorbeeld de juiste bedrijven bij elkaar te zetten op zo’n terrein, kunnen wij kijken wat ze op de meest effectieve manier voor elkaar kunnen betekenen.”

Innovatie

Aart-Jan Smit: "“Aanpassingen moeten de huidige productie zo min mogelijk verstoren.”
Aart-Jan Smit: "“Aanpassingen moeten de huidige productie zo min mogelijk verstoren.”

De wereld is in beweging, er komen steeds meer eisen met betrekking tot het milieu en duurzaamheid. Wet- en regelgeving veranderen daarbij ook in een razend tempo. Dit vraagt snelheid en innoverend vermogen. “Zo word je ineens een heel innovatief bedrijf. Dat betekent dat er veel handelingssnelheid in het proces van omschakeling zit. Je moet telkens reageren op zaken die veranderen, waardoor er gemakkelijker dingen over het hoofd worden gezien die achteraf belangrijk blijken.”

Smit: “Innovatie is daarbij in toenemende mate van belang bij bestaande processen in een bestaande en draaiende fabriek. Zo zijn veel bedrijven hun warmtenet aan het aanpassen en zijn bezig met elektrificatie van de site. Aanpassingen moeten de huidige productie zo min mogelijk verstoren.”

Engineering van het onbekende

De combinatie van innovatie en veranderende externe factoren vraagt om een aanpak die maximaal aanpassingsvermogen heeft op tegenvallende uitkomsten van tests of externe veranderingen in bijvoorbeeld energieprijzen of regelgeving. Van Gerwen: “Om onze engineers daarop voor te bereiden is dit een belangrijk trainingsonderdeel in onze centrale onboarding voor nieuwe collega’s. We nodigen een start-up uit om een casus in te brengen waarin we de overgang van “proof of concept” uitwerken naar commerciële productie."

Het doel van de aanpak is om wendbaar te worden en weerbaar tegen externe factoren, ook nog na oplevering van de installatie”

"Ook trainen we modulair denken, zodat er onderscheid is tussen traditionele en innovatieve delen. Dit brengt de aandacht naar de innovaties voor het aanpassen van de manier van werken. Belangrijk hierbij is dat alle relevante partijen en afdelingen betrokken worden en ook blijven indien er iets wijzigt. Dit vraagt om vooraf een risico-inventarisatie te doen naar waar een wijziging de meeste invloed op de financiële haalbaarheid veroorzaakt. Het doel van de aanpak is om wendbaar te worden en weerbaar tegen externe factoren, ook nog na oplevering van de installatie.”

Weerbaarheid tegen veranderingen

Zo zijn we weer terug bij de gedachte achter site support. “Een eigen engineering-afdeling is altijd te klein of te groot. Op het moment dat wij een site-supportteam hebben dat kan mee ademen met een bedrijf, lost dat veel uitdagingen op en bespaart het uiteindelijk kosten. We proberen daarmee mee te bewegen met de vraag naar technische specialisten en engineers uit verschillende disciplines. Als de komende hoeveelheid werk goed gecommuniceerd wordt, kunnen wij de grootte van het team hierop aanpassen en ben je efficiënter vergeleken met eigen personeel of detacheringscontracten”, besluit Van Gerwen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bilfinger Tebodin.

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij

Aan het eind van elk jaar zijn er vele lijstjes met foodtrends voor het jaar daarop. Reden voor de redactie om deze foodtrends op een rij te zetten. Lees 6 trendartikelen en luister naar 2 trendpodcasts.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

Welke trends zijn er in de voedingsindustrie in 2025? In dit laatste nummer van 2024 geven deskundigen hun visie.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Deze foto is door VMT gegenereerd met behulp van AI

Visie van VMT: terugblik op 2024 en vooruitblik op trends 2025

Welke ontwikkelingen heeft de voedingsindustrie doorgemaakt in 2024? De redactie van VMT kijkt terug op het afgelopen jaar. Waar heeft de voedingsindustrie naar inzien van de redactieleden de tanden in gezet? En welke onderwerpen verwachten de redacteuren in 2025 voor de boeg te hebben?

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.