De vereniging van producenten van dierlijke eiwitten en vetten (VVS) maakt zich sterk voor het optimaal tot waarde brengen van dierlijke bijproducten. Sonac, onderdeel van Darling Ingredients en lid van VVS, maakt duurzame ingrediënten van dierlijke nevenstromen voor onder andere voedingsmiddelen.
“We gebruiken bijproducten die sowieso zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie”, zegt product & supply chain manager Kevin Frencken. “Afnemers van eiwitten zijn bijvoorbeeld vleeswarenproducenten. Ze gebruiken eiwitten in een scala aan producten, zoals salami, ham, kipnuggets en patés. “Vetten vind je terug in bladerdeeg en koekjes, maar ook in soepen en sauzen. In België wordt rundervet gebruikt om in te frituren. Eiwitten en vetten verbeteren de smaak, sappigheid, structuur en stabiliteit van producten.”
Procestechnieken
Het maken van voedingsingrediënten uit nevenstromen zoals bloed, vet, huid en botten is in de basis hetzelfde, zegt Frencken: “Het komt globaal neer op verkleinen, verhitten en scheiden. Afhankelijk van de grondstof verschilt de volgorde. Het vet bijvoorbeeld, wordt gesmolten en gescheiden van het eiwit. Daarna gaat het eiwit door zuiveringsstappen om het eiwitgehalte te stabiliseren.”
De nieuwste innovatie is een techniek waarbij het bedrijf een vezel produceert uit plasma-eiwit. Dit eiwit wordt gewonnen uit de grondstof bloed. Daar is zo’n vijf jaar onderzoek naar gedaan. “Met deze vezel kunnen we vlees in onder andere hamburgers deels vervangen”, zegt Linda van Hooft, technical sales manager bij Sonac Functional Products. “Het is een voorbeeld van innovaties die nevenstromen nog waardevoller én duurzamer maken. Dierlijke eiwitten hebben namelijk een lagere CO2-footprint dan vlees.”
Duurzaamheid en circulariteit
Linda van Hooft en Kevin Frencken hebben beide een achtergrond in voedingsmiddelentechnologie. “Sinds mijn studietijd houd ik mij bezig met het verduurzamen van de voedingssector”, zegt Frencken. “Ik vind het mooi dat wij daar flink aan bijdragen.” Van Hooft: “De samenwerking met onze klanten is erg waardevol. Met deze producenten en hun afnemers blijven we ontwikkelen om dierlijke bijproducten steeds duurzamer te kunnen inzetten.”
Optimaal benutten
Toine Timmermans, directeur stichting Samen Tegen Voedselverspilling,
is enthousiast: “Het optimaal benutten van grote hoeveelheden dierlijke grondstoffen voor de best mogelijke doeleinden is echt een goed verhaal."
"De hoogwaardige bedrijfsprocessen van VVS-leden zijn misschien voor velen onbekend, maar achter de schermen dragen ze bij aan het verder verlagen van de footprint van een grote groep levensmiddelen en andere producten. Circulariteit is er al jarenlang de standaard, maar er zijn altijd weer innovaties mogelijk om grondstoffen nog hoogwaardiger te benutten en ook op de markt te brengen”, aldus Timmermans.
Dit artikel is gesponsord door VVS.