Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer
Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

De vereniging van producenten van dierlijke eiwitten en vetten (VVS) maakt zich sterk voor het optimaal tot waarde brengen van dierlijke bijproducten. Sonac, onderdeel van Darling Ingredients en lid van VVS, maakt duurzame ingrediënten van dierlijke nevenstromen voor onder andere voedingsmiddelen.

“We gebruiken bijproducten die sowieso zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie”, zegt product & supply chain manager Kevin Frencken. “Afnemers van eiwitten zijn bijvoorbeeld vleeswarenproducenten. Ze gebruiken eiwitten in een scala aan producten, zoals salami, ham, kipnuggets en patés. “Vetten vind je terug in bladerdeeg en koekjes, maar ook in soepen en sauzen. In België wordt rundervet gebruikt om in te frituren. Eiwitten en vetten verbeteren de smaak, sappigheid, structuur en stabiliteit van producten.”

Procestechnieken

Het maken van voedingsingrediënten uit nevenstromen zoals bloed, vet, huid en botten is in de basis hetzelfde, zegt Frencken: “Het komt globaal neer op verkleinen, verhitten en scheiden. Afhankelijk van de grondstof verschilt de volgorde. Het vet bijvoorbeeld, wordt gesmolten en gescheiden van het eiwit. Daarna gaat het eiwit door zuiveringsstappen om het eiwitgehalte te stabiliseren.”

Meer weten over hoe dierlijke bijproducten voedselverspilling voorkomen?

De nieuwste innovatie is een techniek waarbij het bedrijf een vezel produceert uit plasma-eiwit. Dit eiwit wordt gewonnen uit de grondstof bloed. Daar is zo’n vijf jaar onderzoek naar gedaan. “Met deze vezel kunnen we vlees in onder andere hamburgers deels vervangen”, zegt Linda van Hooft, technical sales manager bij Sonac Functional Products. “Het is een voorbeeld van innovaties die nevenstromen nog waardevoller én duurzamer maken. Dierlijke eiwitten hebben namelijk een lagere CO2-footprint dan vlees.”

Duurzaamheid en circulariteit

Linda van Hooft en Kevin Frencken hebben beide een achtergrond in voedingsmiddelentechnologie. “Sinds mijn studietijd houd ik mij bezig met het verduurzamen van de voedingssector”, zegt Frencken. “Ik vind het mooi dat wij daar flink aan bijdragen.” Van Hooft: “De samenwerking met onze klanten is erg waardevol. Met deze producenten en hun afnemers blijven we ontwikkelen om dierlijke bijproducten steeds duurzamer te kunnen inzetten.”

Optimaal benutten

Toine Timmermans: "Er zijn altijd weer innovaties mogelijk om grondstoffen nog hoogwaardiger te benutten."
Toine Timmermans: "Er zijn altijd weer innovaties mogelijk om grondstoffen nog hoogwaardiger te benutten."

Toine Timmermans, directeur stichting Samen Tegen Voedselverspilling,
is enthousiast: “Het optimaal benutten van grote hoeveelheden dierlijke grondstoffen voor de best mogelijke doeleinden is echt een goed verhaal."

"De hoogwaardige bedrijfsprocessen van VVS-leden zijn misschien voor velen onbekend, maar achter de schermen dragen ze bij aan het verder verlagen van de footprint van een grote groep levensmiddelen en andere producten. Circulariteit is er al jarenlang de standaard, maar er zijn altijd weer innovaties mogelijk om grondstoffen nog hoogwaardiger te benutten en ook op de markt te brengen”, aldus Timmermans.

Dit artikel is gesponsord door VVS.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

Betrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering

In de voedingsindustrie is snelle identificatie van Salmonella cruciaal om uitbraken te voorkomen en voedselveiligheid te garanderen. Dankzij een innovatieve DNA-gebaseerde methode is het nu mogelijk om Salmonella serotypes snel en nauwkeurig te typeren, waardoor traditionele, trage processen vervangen worden door snellere en betrouwbaardere oplossingen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.