Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering
BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Het is daarom extra belangrijk de kwaliteit van je perslucht in de gaten te houden, zegt Sara Deckers van BEKO Technologies. Perslucht speelt een belangrijke rol in de voedingsmiddelenindustrie. Het blaast namelijk de leidingen schoon waardoor allerlei voedingsingrediënten worden vervoerd. Perslucht wordt echter niet alleen gebruikt om leidingen schoon te blazen, maar ook transportbanden. Het kan zelfs ook in een product worden gestoten zoals bij de productie van ijs. Door die uiteenlopende toepassingen kan het in contact komen met het product. Het is daarom erg belangrijk dat de leidingen schoon blijven, de kwaliteit van de perslucht is dan ook essentieel. Is de lucht niet schoon genoeg, dan ontstaan er allerlei besmettingsrisico’s.

“Door de klimaatverandering wijzen wij erop dat de kwaliteit van de perslucht nog belangrijker wordt”, aldus Deckers. “Perslucht komt namelijk van buiten. Hoe viezer die buitenlucht, hoe lager de kwaliteit van de perslucht. Maar denk ook aan de temperatuur van de buitenlucht. We krijgen in Nederland bijvoorbeeld steeds vaker te maken met extreem koud weer in de winter, met als gevaar dat er meer condensatie optreedt in het leidingwerk, met alle risico’s van dien.”

Ondergeschoven kindje

Bij veel bedrijven is perslucht een ondergeschoven kindje. Men zorgt wel voor een goede compressor en een filter en droger, maar veel verder dan dat gaat het vaak niet, ziet Deckers in de praktijk. “Ik hoor vaak dat mensen zich niet realiseren dat perslucht in contact kan komen met hun product. Dat terwijl ze perslucht gebruiken om hun transportbanden schoon te blazen, en in chocoladefabriek zag ik dat er nozzels gebruikt werden bij de productie die malletjes met perslucht schoon blazen. Veel duidelijker dan dat kan toch niet."

Door de klimaatverandering wijst BEKO Technologies erop dat de kwaliteit van de perslucht nog belangrijker wordt.
Door de klimaatverandering wijst BEKO Technologies erop dat de kwaliteit van de perslucht nog belangrijker wordt.

"Ook zijn er bedrijven die weliswaar prima apparatuur hebben volgens een hoge veiligheidsclassificatie en een goede compressor, maar toch te weinig aandacht besteden aan het leidingwerk", vervolgt Deckers. "Verderop in de leidingen kunnen tevens besmettingsrisico’s of zelfs lekkages ontstaan. Daar komt bij dat niet alle type drogers de juiste zijn en filters worden niet jaarlijks vervangen. Daardoor kunnen bacteriën gedijen in het vochtige en warme leidingwerk."

Daardoor kunnen bacteriën gedijen in het vochtige en warme leidingwerk”

Het meten van je huidige toestand van het leidingwerk en de kwaliteit van de perslucht zorgt volgens Deckers voor een goed beeld van wat er eventueel aan maatregelen nodig is. "Wij gebruiken daarvoor ISO 8573-1 en letten dan vooral op olie en oliedamp, vochtgehalte en stofdeeltjes. De uitkomsten zijn vervolgens te verdelen in verschillende klassen die in deze norm zijn vastgelegd. De norm is een soort benchmark die je kunt gebruiken voor een nulmeting, en vanuit daar kun je gaan kijken welke verdere stappen eventueel nodig zijn om een veilig product te maken.”

Bewustzijn groeit langzaam

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht met eigen mensen. “Die leiden we zelf op. Ze weten precies waar ze op moeten letten en kunnen bij de klant duidelijk aangeven wat er eventueel nodig is om de situatie te verbeteren. Als ze er in een vroeg stadium bij zijn kan dat veel kosten schelen omdat te nemen maatregelen dan minder ingrijpend zijn. Maar wacht een bedrijf heel lang met persluchtcontrole en is de aandacht voor perslucht in die periode miniem geweest, dan kan het zomaar een hoop geld kosten. En dat wil je uiteraard niet. We zien al dat grote retailers eisen stellen aan hun klanten wat betreft classificatie van perslucht. Als ze daar niet aan kunnen voldoen, mogen ze simpelweg niet meer leveren. Het belang van goede kwaliteit perslucht wordt dus al breder omarmd en dat is goed om te zien.”

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en identificatie

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en...

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.