Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop, zoals grondstofspecificaties, verpakkingsinformatie en recepturen. Deze data moet volledig en actueel zijn om uiteindelijk een juiste eindproductspecificatie en etiket te krijgen.

Dat het hierbij nog vaak mis gaat, zien we aan de vele recalls als gevolg van onjuiste etikettering. "Veel bedrijven werken nog altijd met losse documenten en spreadsheets en koppelen de data uit deze documenten handmatig aan elkaar. Naast dat dit arbeidsintensief is, is het ook nog eens erg foutgevoelig met mogelijke recalls tot gevolg", vertelt IT-specialist bij Précon Consulting Group Rien van Alphen.

Naast dat dit arbeidsintensief is, is het ook nog eens erg foutgevoelig met mogelijke recalls tot gevolg”

Specificatiebeheer is dus een belangrijk proces, waarbij fouten verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Het digitaliseren van het proces van specificatiebeheer maakt het werk minder arbeidsintensief, betrouwbaarder en minder foutgevoelig. "Bij Précon werken we samen met softwareontwikkelaar Quasydoc. Dit is een compleet kwaliteitsmanagementsysteem dat onder andere specificatiebeheer op een krachtige manier ondersteunt", vertelt Van Alphen.

Hoe werkt specificatiebeheer in Quasydoc?

De basis van de Quasydoc module voor specificatiebeheer is een portal, waar zowel de producent als zijn leveranciers in kunnen. De producent ontwerpt een lege specificatie en laat de leveranciers voor elke grondstof de specificatie invullen. Na goedkeuring kunnen de gegevens worden overgenomen in de Quasydoc database van de producent.

Vervolgens bouwt de producent in Quasydoc zijn productstructuur met de goedgekeurde grondstoffen als bouwsteen. De ingrediënten, de voedingswaarden en de allergenen van het eindproduct worden dan automatisch berekend.

Input voor de eindproductspecificatie.
Input voor de eindproductspecificatie.

De uitkomsten worden gebruikt voor het maken van een eindproductspecificatie, maar kunnen ook gekoppeld worden aan GS1 en PSinFoodservice. Deze koppeling zorgt ervoor dat beide portals automatisch worden gevuld. 

Het koppelen van gegevens in Quasydoc en externe portals is de sleutel voor efficiënter werken”

"Deze manier van werken zorgt ervoor dat alle data maar één keer geregistreerd hoeven te worden waardoor het minder tijd kost en minder foutgevoelig is", legt Van Alphen uit. "Het koppelen van gegevens in Quasydoc en externe portals is de sleutel voor efficiënter werken. Bovendien heeft Quasydoc nog meerdere handige mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een automatisch bericht als een specificatie verloopt, een optie om specificaties in meerdere talen aan elkaar te koppelen, of een zoekfunctie op ingrediënt. Alles is erop gericht om het leven op de afdeling specificatiebeheer eenvoudiger te maken."

Dit artikel is gesponsord door Precon Consulting Group.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Afbeelding: Pixabay

Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update...

Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.