Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Nieuw allergenen beleid: dit houdt het in voor de industrie 

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen onder andere Krista Baar (Normec) en Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.  

Actuele onderwerpen 

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.  

PAL-labeling en richtlijnendocumentallergenen

VWS heeft een allergenenbeleid vastgesteld. Hierin zijn de kaders voor het gebruik van PAL-labeling bepaald, zoals de referentiedosissen die gebruikt moeten worden voor een risicobeoordeling en de bewoording van een allergenenwaarschuwing. Daarnaast hebben FNLI en CBL samen met de NVWA een richtlijnendocument opgesteld, waarin de toepassing van dit beleid concreet gemaakt wordt. Maar wat staat er precies in het beleid en het richtlijnendocument?  

Allergenen vermelding en kruisbesmetting

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in de Codex op gebied van allergenen? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenenvermelding en kruisbesmetting? Krista Baar van Normec en Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy geven een duidelijk overzicht van de nieuwe ontwikkelingen in allergenenwetgeving. Marloes Kneppers (manager voedselveiligheid & regelgeving FNLI) en Ilse Roosenbrand (manager voedselveiligheid & gezonde voeding bij het CBL) lichten vervolgens kort de belangrijkste punten uit het richtlijnendocument toe. De sessie wordt afgesloten met een paneldiscussie tussen de vier sprekers.  

Sprekers 

Deze sessie wordt ingevuld door vier verschillende sprekers. Allereerst Krista Baar, senior etiketteringsspecialist bij Normec. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Krista Baar.   

De tweede spreker is Marjan van Ravenhorst, directeur en consultant bij Allergenen Consultancy. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marjan van Ravenhorst.  

De derde spreker is Marloes Kneppers, manager voedselveiligheid & regelgeving bij de FNLI. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Marloes Kneppers.  

Tot slot de laatste spreker is Ilse Roosenbrand, manager voedselveiligheid & gezonde voeding bij het CBL. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Ilse Roosenbrand.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?   

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: Shutterstock

Kan een suikertaks werken? Onderzoek laat zien van wel

Een belasting op snoep en andere producten met (veel) suiker, is 'zeer effectief' en kan de schatkist flink wat opleveren. Daarbij is de invulling...

Beeld: Schouten Europe

R&D'ers over impact Nutri-Score: 'Je wordt haast gedwongen om aan...

Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden....

Beeld: Shutterstock

NIS2 geldt ook voor voedingsproducenten: 'Onderschat deze...

De nieuwe Europese cybersecuritywetgeving NIS2 gaat tweede helft dit jaar in. Voedselproducenten vallen nu ook onder deze richtlijn en dit heeft...

Beeld: Shutterstock

Nieuwe Europese ontbossingswetgeving: 10 belangrijke vragen en...

Vanaf eind dit jaar geldt de Europese ontbossingswet (EUDR) voor grote bedrijven. Half 2025 geldt deze ook voor MKB-bedrijven. Maar wat houdt de...

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Beeld: Shutterstock

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er...