Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen 

Vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie? Dit zijn de ontwikkelingen én kansen 
Beeld: Shutterstock

Sommige voedselproducenten beschouwen wetgeving als vertragende factor voor voedseltransitie en innovatie. Bijvoorbeeld op gebied van kweekvlees, novel foods, GGO's en functionele voeding. Waar liggen de 'mitsen en maren' op gebied van wetgeving? En waar liggen kansen voor voedselproducenten? Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, vertelt tijdens het Food Law Event op 4 juni meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. 

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC. 

Innovatie in de voedingsindustrie

Sommige producenten ervaren wetgeving als obstakel of vertragende factor voor de voedseltransitie. Velen zeggen ook wel dat Europese wetgeving een rem vormt voor innovatie in de voedingsindustrie. Bijvoorbeeld op gebied van de eiwittransitie, kweekvlees en -zuivel, de introductie van novel food producten, precisiefermentatie, de toepassing van GGO’s, de productie van functional foods, duurzame verpakkingen en nog veel meer.  

‘Mitsen en maren’ van Europese wetgeving

Tijdens het Food Law Event neemt Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht, je mee in de ontwikkelingen van het levensmiddelenrecht in Europa. Waar een product eerst enkel voedselveilig moest zijn, moet het inmiddels óók gezond en duurzaam zijn. Dit zorgt in de praktijk vaak voor botsende belangen. Welke ontwikkelingen zien we momenteel in de voedingsindustrie? En waar liggen de ‘mitsen en maren’ op gebied van wetgeving? Remt de Europese wetgeving inderdaad de nieuwe trends en ontwikkelingen? En waar liggen de kansen voor voedingsproducenten? Alie de Boer neemt je aan de hand van praktijkvoorbeelden mee.  

Food Law Event

Dit onderwerp wordt tijdens de plenaire opening uitgebreid behandeld door Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Alie de Boer.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?  

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige benamingen en harmonisatie

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige...

Waar vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie en waar liggen de kansen? Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Beeld: Shutterstock

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er...

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde...

Beeld: Shutterstock

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen...

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...