NVWA: handelaar verdacht van fraude herkomst eieren

NVWA: handelaar verdacht van fraude herkomst eieren

De NVWA nam afgelopen dinsdag €750.000 aan contant geld in beslag bij een eierhandelaar in Zuid-Holland. Hij wordt verdacht van fraude.

Het onderzoek startte nadat de Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) bij eerdere controles van het bedrijf tekortkomingen op het gebied van tracering had geconstateerd.

Tracering

Niet van alle aanwezige eieren was te achterhalen waar ze vandaan kwamen. Dat is wel verplicht. Deze handelaar is al veroordeeld voor herkomstfraude met eieren. Omdat het vermoeden bestond dat er ook nu opzet in het spel was, kwamen COKZ en NVWA gezamenlijk in actie.

Lege bio-verpakkingen

Op een bedrijfslocatie vonden de inspecteurs naast een hoeveelheid geld ook een grote voorraad lege verpakkingen voor biologische eieren aangetroffen. Dat terwijl de verdachte geen biologische eieren mag verhandelen.

Ongestempelde eieren

De rechercheurs en inspecteurs vonden ook een grote hoeveelheid ongestempelde eieren en een stempelmachine. Het stempel op een ei geeft aan van welke pluimveehouderij dat ei afkomstig is. Omdat de herkomst van de eieren onduidelijk is, bestaat het vermoeden dat de verdachte de eieren van niet kloppende stempels voorziet.

Niet te traceren

Op last van de NVWA mogen 110.000 eieren niet meer verkocht worden voor menselijke consumptie, omdat niet te traceren is waar ze vandaan komen.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

Zieken door E. coli in gepelde biologische walnoten

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben meldingen ontvangen over twaalf mensen uit twee Amerikaanse staten. Zij zijn besmet...

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

40 Denen besmet met hetzelfde type salmonella

In een maand tijd zijn zeker veertig Denen besmet geraakt met hetzelfde type salmonella. Het DTU Food Institute, de Deense Veterinaire en...

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

Navigeren door IFS Logistics 3: veelgestelde vragen en antwoorden

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...